Galerija slika i antikvarnica D&B

Osnovana 1987. godine

sl1

Galerija umetničkih dela

sl1a

Galerija antikviteta

sl1c

Restauracija / konzervacija

Galerija antikvarnica "D&B" nudi veliki izbor umetničkih slika domaćih i stranih autora. Takođe se možemo pohvaliti velikom ponudom antikviteta i nakita od srebra sa poludragim i dragim kamenjem. Osnovana 1987. godine u Beogradu, Galerija antikvarnica "D&B" puno pridaje značaja tradiciji i odnosu sa svojim saradnicima i kupcima. Umetnička dela i antikviteti iz naše galerije krase domove širom Evrope i sveta. Konstantno smo u kontaktu sa svojim kupcima i saradnicima i uvek spremni za nove vrste saradnji.

"Mediala" u našoj galeriji

U ponudi naše galerije slika mogu se izdvojiti umetnička dela slikara iz jedne od najznačajnijih grupa umetnika sa ovih prostora, "Mediala". Tu su dela Olje Ivanjicki, Koste Bradića, Ljube Popovića, Milića od Mačve,... Godine 1957. osnovana je grupa "Mediala". koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori. Svim članovima Medijale bila je zajednička jedna jedina ideja: beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje u njene sveukupne moći. Prva izložba pod nazivom „Medijalna istraživanja“ održana je u omladinskoj galeriji na Obilićevom vencu 1958. godine, a izlagali su: Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić, Vladan Radovanović. Kasnije su se grupi pridružili: Milovan Vidak, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Milić Stanković (Milić od Mačve), Siniša Vuković, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Uroš Tošković, Miodrag Dado Đurić.

Grupa "Desetoro"

Umetnička dela slikara iz grupe "Desetoro" se takođe mogu naći u našoj galeriji. Slikarska grupa „Desetoro“ je zajednički izlagala 1940. godine u Beogradu i Zagrebu. Grupu su sačinjavali: Danica Antić, Borivoj Grujić, Nikola Graovac, Dušan Vlajić, Milivoj Nikolajević, Jurica Ribar, Ljubica Sokić, Stojan Trumić, Aleksa Čelebonović i Bogdan Šuput. Iako po svom sastavu heterogena, grupa se sastojala od 2 žene i 8 muškaraca, bilo je tu akademskih slikara, sa fakultetskim obrazovanjem, ali i slikara po vokaciji, pripadali su raznim društvenim slojevima od radništva do buržoazije. Zajedničko ovoj grupi je bilo to što su svi bili slikari i đaci Jovana Bijelića. Neki od ovih umetnika su stradali u Drugom svetskom ratu, a oni koji su preživeli bili su značajni likovni stvaraoci u posleratnom periodu.

Zadarska grupa

Veoma značajna za srpsko i jugoslovensko slikarstvo, "Zadarska grupa", koju čine imena kao što su: Mića Popović, Petar Omčikus, Milorad Bata Mihailović,... Dela slikara iz ove grupe se takođe mogu naći u Galeriji antikvarnici "D&B". Zadarska grupa je nastala kada je nekoliko studenata slikarstva sa beogradske Akademije za likovne umetnosti tokom pet meseci, od aprila do avgusta 1947. godine boravila u tom primorskom gradu slikajući slobodno, u prirodi, van klasa i ateljea u kojima nisu nalazili inspiraciju za svoju umetnost. Svi su oni bili iz klase profesora Ivana Tabakovića: Mića Popović, Bata Mihailović, Mileta Andrejević, Vera Božičković, Kosara Bokšan i Ljubinka Jovanović, kojima su se pridružili i prijatelji koji nisu bili sa Akademije – Borislav Mihajlović Mihiz, kao i povremeni gosti – slikar Bora Grujić, skluptor i slikar Radivoje Knežević – Knez, Aleksandar Saša Popović (brat Miće Popovića) i Krsta Andrejević (brat Milete Andrejevića). Njihovo druženje se izvan Akademije nastavljalo i na čuvenoj adresi u Siminoj 9a gde su, uz još nekoliko drugova sa istorije umetnosti i književnosti, poput Dejana Medakovića, Voje Đurića, Živorada Stojkovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, povremeno i Dobricu Ćosića i Antonija Isakovića, stanovali i diskutovali ne samo umetničke već i političke i ideološke osobenosti društva u kome su živeli i počinjali sa stvaralaštvom. U suštini, osnovni spor se vodio u odnosu prema socijalističkom realizmu koji je tada bio zvanična, državna i obavezna estetika u umetnosti, dok su oni vatreno zagovarali slobodno stvaralaštvo za koje još uvek nisu znali, zbog izolacije od zapadnog sveta, šta to stvarno znači. Upravo da bi se oslobodili tog ideološkog pritiska ovi studenti su svojevoljno, bez dozvole školskih vlasti otputovali u Zadar. Po povratku u Beograd, svi su bili kažnjeni izbacivanjem sa Akademije, na koju su vraćeni pod političkim pritiskom njihovih prijatelja, ratnih saboraca na visokim partijskim i državnim funkcijama, izuzev Miće Popovića za koga je cinično rečeno da je već „svršeni student“ te da mu Akademija i ne treba.